Reklama
 
Blog | Pavel Korec

Ruská hrozba je hybridní a test

Plánování útoku na naše politiky je snad třeba brát vážněji. Je to přinejlepším hybridní hrozba, něco jako zelení mužíčci – a česká odpověď není ani zdaleka přiměřená. Proč? Představte si následující situaci a posuďte sami.

 

Koněv

Ruská hra

 

1. Kdyby ruští představitelé vyhrožovali smrtí našim třem politikům oficiálně – byla by samozřejmě česká reakce mnohem silnější a adekvátnější, velvyslanec povolán, stav špiónů snížen atd…

2. Pokud by informaci o přicestování vraha spustili sami Rusové, bylo by to blízké přímému vyhrožování, i když veřejnost by to tak vnímat nemusela – a odpověď by nejspíše byla také tvrdší.

3. Zbývá třetí možnost, že ruský agent měl za úkol provést teroristický útok. Třeba ne ricinem a třeba někdo jiný než ten z letiště. Což je samozřejmě situace vyžadující mnohem ráznější reakci, než dvě jmenované situace. Nejen v rámci Česka, ale i v rámci Evropské Unie, jejíž je Česko součástí.

Je problém to, že to tvrdí tajné služby? Resp. někdo jiný, než Rusové sami? Což je podobné situaci, kdy všichni věděli, že na Ukrajině jsou ruští vojáci, dokonce na to existovaly důkazy, ale Kreml to popíral a i proto byla reakce západu laxní. Podobně jako v jiných případech, jsou ruské lži vyfabulované i v případě Koněva. Socha Koněva nespadá pod mezinárodní dohodu, ale v rozporu s realitou Rusové jednají tak, že podle nich spadá. Říká to stát, který s podobnými argumenty okupoval cizí území. A Rusové se sami v paranoidní atmosféře nabuzují. A to je nebezpečné.

V tuto chvíli Česko ukazuje, že je proti hybridním hrozbám slabé, protože se nezmůže ani na adekvátní diplomatickou odpověď. A skutečně je právě tak slabé, na jakou odpověď má. Naší slabostí není ministr, ale prezident. A tuhle slabost odmění Rusko tak, jak je zvyklé: příště bude agresivnější. Protože může. V tomto případě myslím platí, že ustupování a pasivita agresivitu podporuje, ne ji tlumí.

Cílem rozhodně nesmí být narušení vztahů s Ruskou federací. Avšak laxní reakce, jakkoli to zní paradoxně, je přesně to, co tyto vztahy dlouhodobě naruší. Státy nemají emoce, ale přesto si dovolím jeden příměr: když jeden chlap dá druhému v hospodě pěstí a ten se mu ani nepokusí vrátit facku, jen kňourá, o žádném přátelství v budoucnu nemůže být ani řeč. Je to test: Rusko nás nebude respektovat, pokud se o to nepřičiníme.

Rusko rozehrané partie nevzdává. Pokud nepřijde přiměřená česká předvídatelná odpověď, bude na tahu nepředvídatelné Rusko.

Reklama