Reklama
 
Blog | Pavel Korec

Nečekal jsem, že že návrat z populismu tak těžkej

Nečekal jsem, že návrat z populismu bude pro politicky odpovědnou vládu tak těžkej. To, v jaké míře nají lidé odpor k opatřením proti Covidu je hlavně důsledek chaosu minulé vlády a vlastně se s tím dá velmi málo co dělat – a hlavně to potrvá, než lidi znovu nabydou důvěru (obecně jsme národ nedůvěřivců, což ovšem nevadí infekcím fake-news). Je toho však víc…

Pár dalších příkladů:

Když nová vláda chce narovnat to, co prosadilo ANO, třeba převážit zemědělskou dotační politiku blíž ostatním zemím, ve prospěch těch menších, naráží to pochopitelně na značný odpor a vede k demonstracím.

Mnozí si zvykli na (populistické) uplácení na dluh a nelíbí se jim, že ho vláda redukuje, Jenže, když se lidé neomezí ve svých (proto-populistických) požadavcích, vrátí se za pár let vláda populismu a chaosu a ta především vede k nízké efektivitě, plýtvání zdroji a zchudnou pak všichni ti, kteří se snaží prosadit své požadavky. Budou mít víc peněz, ale nic si za ně nekoupí.

Největší škodu udělala Babišova vláda v tom, čím se teď chlubí: vítězstvím jaderné energetiky u Evropské komise. Je to vítězství nedomrlé, které neřeší situaci národní energetiky, pouze obnovu jaderných zdrojů, nikoli náhradu za uhlí. Je na podnicích a lidech, aby s tím počítali a podstatně zvýšili orientaci na lokální a soukromá řešení (úspory, restrukturalizace výroby, zateplení budov) bez ohledu, jaké dotace k tomu mnohou či nemohou získat. Sáhli hlouběji do peněženky, protože díky minulé vládě nám s lepším řešením ujel vlak.

Je třeba mluvit o řešení dluhového průseru, podporovat vládu a parlament v úsporách (přestože se mě osobně dotknou), snižování inflace a opatřeních pro modernizaci státu a ekonomiky a rozhodně – striktně ekonomicky, nikoli ideologicky – mluvit v nové situaci o přijetí Eura a vytvořit plán jeho dosažení. Přemýšlet o Euru ovšem znamená nečekat na to, až o něm začne přemýšlet vláda. Ta bude díky ODS možná i poslední. Je myslím nutné, aby o Euru začaly mluvit a psát podniky, které korunou trpí a aby se za tím účelem spojily, nebo přidaly k občanským organizacím, které o Euro usilují.

 

 

Reklama