Reklama
 
Blog | Pavel Korec

Jak se zachovat v případě, že sdílíte pracoviště s popíračem?

Jste očkovaní a sdílíte pracoviště či kancelář s lidmi, kteří nejsou očkovaní, odmítají nosit roušku a nechovají se zodpovědně. Nebo vám naopak ostatní připadají zmanipulovaní a nechcete se vzdát svobodného rozhodování. Možnosti přímo přesvědčit druhou stranu o tom že se mýlí, jsou pravděpodobně mizivé. Co v takové situaci lze dělat?

ilustrace covid

Řešení je velmi jednoduché a funguje. Jde o to, abyste si s kolegy všichni sedli a probrali, co můžete udělat pro zmírnění rizika (cokoli uděláte, je dobré).

Jedná se o organizační věci, příprava na možný lockdown, příprava na možnou karanténu pokud bude někdo nemocen. Bez ohledu na to co si kdo o vládních nařízeních myslí, je potřeba je dodržovat a připravit se na ně. Nehodnotíme je, ale jednáme o jejich realizaci.

Dále preventivní opatření pro zmírnění rizika: Znovu vylepit hygienická pravidla. Pravidla společného jednání. Pravidlo „necítím se dobře“ (dám vědět ostatním, co se změní, případně home-office). Pravidla pohybu v kuchyňce. Počet osob ve výtahu. Jak se budeme stravovat. Dezinfekce. Služební cesty. Jak se bude větrat, možnost pořídit čističku, nebo germicidní lampu. Příspěvek zaměstnavatele na vitamín D… Pečlivá preventivní opatření oslabují popírání rizik a vrací nás do reality a k odpovědnosti.

Poté, co si společně sednete, měl by mít každý možnost říci, čeho se obává, co mu vadí a co potřebuje. Někomu vadí, že ne všichni jsme očkovaní, nemůže na nikoho tlačit, ale může sdělit, že mu to vadí a má strach. Mluví o sobě a svých pocitech. Nic nikomu nevyvrací, nikoho neobviňuje. To je třeba na začátku stanovit jako pravidla tohoto jednání a dbát o jejich striktní dodržování. Zásadně důležité je, že každý má možnost říci co mu vadí, čeho se obává, co potřebuje. A ostatní na to nebudou reagovat, jen si ho vyslechnou. Přesvědčování je v tuto chvíli nepřípustné. A není vhodné o tom debatovat po jednání (ten samý den). Ať si každý co slyšel, ponechá. To, že si spolupracovníci vyslechnou obavy kolegů – aniž vznikne debata – způsobí, že je musí brát vážně bez ohledu na postoje. Můžete zpochybnit, že existuje virus a ohrožuje někoho na zdraví, že vakcíny fungují nebo nefungují a podobně. Můžete zpochybnit, že rouškou jsou či nejsou dotčena osobní práva a zda funguje, nebo ne. Ale nemůžete zpochybnit, že někdo má strach – o práci, nebo o zdraví, o život, o svobodu a podobně.

Reklama